ZÁKLADNÍ ŠKOLA UNHOŠŤnám. T. G. Masaryka 58, 273 51 Unhošť

5.C – říjen 2021

Říjen v 5. C

Měsíc říjen v naší třídě byl opravdu nabitý zážitky a různými zajímavými aktivitami. Všichni jsme byli rádi, že se nám v tomto měsíci vyhnula karanténa a že můžeme chodit do školy a podnikat různé zajímavé akce. Samozřejmě jsme se i hodně učili. V českém jazyce a matematice jsme dokončili opakování učiva z předchozího ročníku a můžeme se bez obav pustit do počítání s čísly většími než milion a naučit se správně psát předpony s/z. Úspěšně pracujeme i ve vlastivědě a přírodovědě. Cestujeme po krajích, poznáváme horniny a nerosty a dokážeme se zorientovat v dějinách 16. a 17. století v českých zemích. Nezaháleli jsme ani v hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností. Můžete se přesvědčit na fotografiích. Také jsme se nadšeně zapojili do akce OC Central a vystavili jsme tam naše výtvory s podzimní tematikou.

V říjnu jsme se také zúčastnili přírodovědné soutěže „Příroda, ve které žijeme“, letos s tématem – změny v naší krajině. Soutěž organizuje Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna. Soutěží se v pěti kolech a tři už máme za sebou, v současné době napjatě očekáváme, jak jsme dopadli ve 3. kole, a zda postupujeme dál.

V říjnu jsme si také užili hned dva projektové dny. Při tom prvním jsme vyrazili mimo budovu školy. Využili jsme krásné prostředí letohrádku Hvězda. V rámci přírodovědy jsme si prohlídli oboru, vyšlo nám počasí, tak si děti i zaběhaly a zacvičily, dozvěděli jsme se zajímavé informace o některých Habsburcích a v rámci Hravé prohlídky Setiny jsme i tvořili. A při tom druhém jsme se snažili maximálně naplnit motto, že literatura je potravou duše. Děti si přinesly knihy, které už přečetly, a rády by je doporučily svým spolužákům. Vyzkoušeli jsme si různé druhy zápisů, našli jsme si i chvilku klidu na čtení. Část dopoledne s námi strávila prostřednictvím aplikace Teams i paní knihovnice z Městské knihovny v Praze, navštívili jsme unhošťskou knihovnu a velký prostor jsme věnovali i vlastní tvorbě.

V tomto měsíci nechyběla ani třídnická hodina. Popovídali jsme si o všech akcích, které nás čekají, a také jsme probrali pravidla třídy. Téma této hodiny bylo totiž „Společně na palubě“. Všechny děti se mohly vyjádřit k tomu, jak by chtěly, abychom ve třídě fungovaly, a co pro to my všichni můžeme udělat.

Na konci října jsme si také užili „halloweenský den“ v maskách. Někteří vypadali hodně děsivě.

Těšíme se na měsíc listopad, kde nás čeká spoustu zajímavých akcí. Program o finanční gramotnosti, exkurze na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, návštěva unhošťského muzea, přednáška o kosmonautice a virtuální prohlídka Dukovan. Blíží se i čtvrtletní hodnocení a pro rodiče třídní schůzky. A také nesmíme zapomenout, že se blíží i třídní kolo soutěže vyhlášené školním parlamentem „ZŠ Unhošť hledá talent“.